David Gemmel - Makedónia (Makedónia oroszlánja, A Sötét herceg)


Régóta várólistás nálam ez a sorozat. Most jött el az ideje annak, hogy kikölcsönözzem a könyvtárból és belekezdjek. A fülszövegek alapján  mindkét rész jónak ígérkezik.
Most is történelmi regényeket választottam kis fantasyvel fűszerezve.  Nagy várakozással kezdek bele a sorozatba. Kíváncsi vagyok milyen lesz majd.

Makedónia 1. - Makedónia oroszlánja

Fülszöveg:
 "Tamisz, ​a vén jósnő felkutatja az összes lehetséges jövendőt. Mindegyikben gonosz erők fenyegetik Hellászt. A jövő csak egyetlen reménysugarat kínál: a félvér spártai fiút, Parmeniónt. Így Tamisz nekilát a küldetésnek, hogy a fiúból a világ leghalálosabb harcosát faragja – bármi áron.
Parmenión, akinek élete minden napja küzdelem, mit sem tud a sorsát formáló varázslatról és rejtélyről. Egyre erősödik és okosodik, katonai zsenije és a Thébai szolgálatában aratott diadalai pedig hőssé teszik – így kerül Makedóniai Philipposz szolgálatába. Ám ahogy azt Tamisz előre látta, a spártait sorsa a Sötét Istenhez, Philipposzhoz és a még meg nem született Alexandroszhoz köti. A jövő pedig túlságosan is hamar eljön érte. Vajon Parmenión elég erős lesz-e, hogy legyőzze a gonoszt – vagy kitárja a kaput a Sötét Isten előtt, aki pusztulást hoz a világra?

A történet itt nem ér véget, Parmenión – és Alexandrosz – küzdelme a Káoszszellemmel a könyv folytatásában, a Sötét hercegben éri el csúcspontját."

    Delta Vision 2013
        620 oldal

A cselekmény az ókori görög történelembe kalauzolja el az olvasót. Nekem ez az egyik kedvenc történelmi korszakom volt tanulmányaim során. Mindig is tetszett ahogy egymás ellen csatáznak a városállamok (Spárta, Athén, Théba). Ebbe a korszakba nézhetünk bele kicsit a könyvön keresztül, amit az író kis fantasyvel fűszerezett meg.

A könyvön két cselekményszál fut végig. Egyiket fő szálnak mondanám, másikat mellékszálnak ami kicsit háttérbe szorul de jelentős dolgok történek benne.
A fő szál hősünk Parmenión  gyerekkorával indul Spárta városában. Félvér révén nem nézik semmibe, folyamatosan keresztbe tesznek neki, és bántalmazzák társai. Azonban egy rangos stratégiai játékot megnyer, innét indul útjára kalandos élete. Érik csalódások és örömök is egyszerre, és az egykoron nagy stratéga Xenopón veszi szárnyai alá. A szerelem is rátalál, de mindössze öt napot tölthet szerelmével Deraével. Úgy hozza a sors, hogy menekülnie kell a szerelme miatt, és eljut Thébába ahol új barátokra lel. Parmenión itt új célt tűz ki maga elé, és segít felszabadítani a várost. Itt csillogtatja meg harci és stratégiai képességét. Olyan magasra tör, hogy ő vezeti győzelemre a Spárta ellen vívott sikeres hadjáratot.
A győztes hadjárat után zsoldosnak áll és mindig arra veszi az útját ahol megfizetik a képességeit. Sokfelé sok csatát megvív és mindig győzelmet arat. Úgy hozza a sors, hogy Makedónia királya ajánlatát fogadja el.
Az újdonsült uralkodó Philipposz és Parmenión viszonya sok csatát és izgalmat hoz a könyv hátralévő részében. Hogy mik ezek? Azt a könyv elolvasásával tudhatjátok meg.
A másik történeti szálon a könyv elejétől Parmenión sorsát egy jósnő Tamisz irányítja bűbájokkal varázslatokkal. Úgy gondolja, hogy ő az aki majd megmenti a világot a Káoszszellemmel szemben. Segítője is akad Deraé, aki Parmenión egykori szerelme. Ketten próbálják meg irányítani a főhősünk életét olyan irányba, hogy a neki szánt küldetést beteljesítse.
A végén egy nagy csavart vitt bele a cselekménybe az író. Ezzel kicsit összekuszálódik a történet. Sokféle módon folytatódhat a második rész. Kíváncsian várom a  folytatást.

Összességében nagyon tetszett a kötet. Inkább több volt bent a történelmi rész mint a fantasy. Igazi kalandos olvasmány volt számomra, nagyon jó kikapcsolódást nyújtott.

10/10

Makedónia 2. - A sötét herceg


 Fülszöveg:
" A heroikus fantasy brit királya, David Gemmell visszatér egy mítoszokban, mágiában és kalandokban gazdag világba – az ókori Hellászba.
Makedónia oroszlánja – Parmenión, a sztratégosz. A magányos hős, aki a megváltást keresi, és aki ehelyett a végzetet leli meg.
A Sötét Herceg – a gyermek, akiből Alexandrosz lesz, a legnagyobb birodalom megteremtője, amelyet a világ valaha ismert. Mindent leigáz majd – mindent, kivéve a Káoszszellemet, a lelkében lakozó halhatatlan gonoszt.
Együtt kényszerülnek más dimenziókba, túl az időn, csodákkal és boszorkánysággal teli varázslatos világokba."




  Delta Vision 2014
       654 oldal

Nagy várakozással álltam neki a második kötet olvasásának. Az előző rész vége egy jókora fordulattal ért véget. Megszületett Alexandrosz aki mint kiderül nem a király fia hanem a főhősünk Parmeniónné, de ezt nem sok ember tudja.
A történet 4 évvel később folytatódik. A könyv elején észrevehető, hogy nem a történelmi vonal fog folytatódni ebben a kötetben, hanem most a fantasy veszi át a szerepet. Ez kicsit aggasztott, de utólag visszagondolva nem volt rossz. 
Sok ismert ókori görög mondavilágbeli szereplőt felvonultat az író a második kötetben. Voltak kentaurok, minotaorusz, elvarázsolt harcos, mágus stb. . 

Alexandroszban él a gonosz elrejtőzve. Nem értette kezdetben miért voltak fura képességei. Egyik éjszaka azonban elrabolják, mint kiderül egy másik világból jöttek el érte. Parmenión és Attalosz azonban a fiú keresésére indulnak, de rögtön rájönnek, hogy varázslat áll az eltűnés hátterében. Innét indul a kalandos történet egy másik párhuzamos világba, ahol emberek és más képzeletbeli élőlények élnek együtt. 
Majdnem mindenkinek megvan a saját megfelelője ebben az új világban.Ez majd fontos szerepet fog játszani a történetben.
Parmenión és Alexandrosz sok izgalmas kalandon mennek keresztül az ismeretlen világban. Menekülnek, csatáznak, felveszik a harcot az ebben a világban lakozó gonosz ellen. 
 Innét ismét egy új korszak kezdődik Alexandrosz felnő és Philipposz halála után ő lesz Makedónia királya. A benne lakó gonoszt egy varázs nyaklánc tartotta féken ami egy véletlen folytán elszakad. Ezért ismét a szellem veszi át felette az uralmat. Iszonyatos háborúkba kezd, megtámadja még a perzsa birodalmat is. Hogy miként zajlanak a csaták, és a végén ki győzedelmeskedik Alexandrosz vagy a káoszszellem azt a könyv elolvasásával tudhatjátok meg.

Összességében tetszett a második kötet is. Izgalmas kalandos történet. Mindenkinek tudom ajánlani aki szereti a fantázia és a történelmi regények keverékét. Icipicit az első rész jobban magával ragadott ezért a kis levonás.
Krisztián    
9/10 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates