Sara Gruen - Vizet az elefántnak

Régi vágyam teljesült, hogy végre bent találtam a könyvtárban és kihozhattam ezt a szívmelengető csodát. Igen, tudom, hogy elfogult lesz a bejegyzésem, de hogyan is lehetne más, hiszen annyira, de annyira imádom a kötet alapján készült filmet.
"Az öregkor rettenetes tolvaj. Épp amikor rájönnél az élet ízére, kirúgja alólad a lábadat, és meggörnyeszti a hátadat. Fájdalmakkal tölti meg a tagjaidat, eliszaposítja a gondolataidat, és alattomosan rákot plántál a házastársadba."
 A TÖRTÉNET DIÓHÉJBAN:
Az állatorvosi tanulmányait épp befejezni készülő Jacob Jankowski tragikus hirtelenséggel elárvul, és kiderül, hogy az öröksége egyenlő a 0-val, ráadásul gyakorlatilag az utcára került.
Hogy könnyebben felejtsen, elindul a nagyvilágba a vonatsínek mentén és egyik éjszaka fedezéket keresve felugrik a közeledő vonatra, azonban hamar kiderül, hogy nem ám akármilyen vonatra szállt fel, hanem a Benzini testvérek cirkuszi társulatához. 
A munkát nem röstellő fiatal, a kezdeti nehézségek ellenére hamar beilleszkedik ebbe a varázslatosan különleges életbe. A cirkuszok csillogó, ámító, bájos, szórakoztató, de a felszín alatt kegyetlen, sötét, mocskos világába.
Nemsokára ráeszmél, hogy itt bármi megtörténhet, amennyi barátot, annyi ellenséget is szerezhet.
Miután August (a cirkusz tulajdonosa) kegyeibe fogadja, állást kínál neki az állatok mellett, Jacob legnagyobb örömére, hiszen ezáltal közelebb kerül a lovakhoz, és ezáltal Marlenához is, aki egy lovas műsorszám fő attrakciója, viszont egyben August szerelme is. De August nem buta ember, hamar ráismer a fiatalok vonzalmára, és ha egyszer August dühös lesz...

 "Azt akarom, hogy olvadjon belém, akár a vaj a pirítósba."

Imádtam a narrátort, aki egyben a főszereplőnk kilencvenes éveit taposó változata, egy kis öregecske, aki sosem felejt. Nagyon meglepődtem, hogy ilyen jól és hitelesen tálalja egy női író, egy idős férfi emlékeit, gondolatait. Nagyon szerethető karakter, nagyon vicces, derűs, de egyben nagyon elszomorít, főként, hogy egy ilyen gyönyörű élet után Jacob Jankowski mégis egyedül maradt.

Egy rövid időre Jacob-bal utazhatunk e könyvet olvasva, egy gyönyörű, varázslatos helyre  egy olyan kalandokkal, egzotikus állatokkal, hűséges barátokkal, halálos ellenségekkel, és reménytelen szerelemmel teli helyre, ahol nem tudhatod, mi fog történni a következő pillanatban. És bár a történet összességében, a reménytelennek tűnő szerelemmel és a gonosz bukásával elcsépelt lenne, ha nem dobta volna fel az írónő ilyen vicces karakterekkel és ilyen remek háttértörténettel.

Engem már alapból elvarázsol a cirkuszok világa. Bár ma már egészen mások a körülmények, a műsorszámok és úgy összességében minden, egy valami azonban állandó, mégpedig a vándorélet, és ez az ami olyan elbűvölő számomra, hogy vajon hogyan lehet e-képpen élni? Biztos vagyok benne, hogy ebbe az életformába csak beleszületni lehet.
Zsú
10/10

Könyvmolyképző kiadó 2012
384 oldal

FILM: 
A könyv alapján 2011-ben forgattak azonos címmel Robert Pattinson és Reese Witherspoon főszereplésével egy csodálatos, szórakoztató romantikus filmet.

"Az ilyen titok végül elévül, az elhallgatás ténye azonban nem."

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates