Thomas Berger - Kis Nagy Ember

 Kicsit különös de egyben érdekes könyvet hozok most nektek Thomas Bergertől a Kis Nagy Embert!

Fülszöveg:
" Thomas Berger hőse, Jack Crabb - "vadnyugati pionír, indián nyomkereső, mesterlövész, bölényvadász és adoptált csejenn indián". A marville- i aggok házában, száztizenegy évesen meséli el nem mindennapi kalandozását: hogyan töltötte élete első harmincnégy esztendejét az észak-amerikai csejenn indiánok között, hol velük, hol ellenük harcolva. Az egymáshoz kapcsolódó kalandok jelentősége nem önmagukban van, hanem az általuk együttesen ábrázolt világ bemutatásában rejlik. Ez a világ: a XIX. század második felének Amerikája, az ellentmondások, a nagy változások, a nagy felfedezések, a technikai fejlődés Amerikája - de legfőképpen az ellentmondásoké. A nyugati partvidék felé terjeszkedő amerikai civilizáció nem tud mit kezdeni az ezen a területen élő őslakókkal, az indiánokkal, akiknek barbár világa egyre kényelmetlenebbé válik a feltörekvő amerikai polgárság számára."


  Ez a regény egy fordulatos, cselekményekben gazdag, izgalmas olvasmány volt.Szeretek olvasni indiánokkal kapcsolatos történeteket, mindig különös érzéseket váltanak ki belőlem. Valahogy ezekkel az emberekkel történő dolgok közel állnak hozzám. Berger nagyon jól viszi végig a történet főszereplőjét az általa elmesélt dolgokon. Néha olyan érzéseket kelt az olvasóban, hogy a mesélő tényleg ott járt és azok a dolgok tényleg megtörténtek vele, néha viszont kételkedtem az adott dologban, hogy valóban ott volt-e és így történhetett- e amit elmesélt. Ez a kettősség teszi a történetet teljessé.
  Valamennyire mindenképpen hitelt adok neki, hiszen nagyon meggyőzően ábrázolta eme barbár kultúrát, illetve ő maga lélekben mindig is indián maradt, magában hordozva a nép emberségességét.
A könyvben Jack Crabb miután indiánok közé került és nevelkedett igazi indiánná vált mind testileg mind lelkileg..Személyiségére nagy hatással volt Vén Vidrabőr, a csejennek főnöke, akinek sok mindent köszönhetett. A sors úgy hozta számára, hogy többször is elkerült az indiánok táborából, de igazából sohasem tudta indián mivoltát kiölni magából. Még akkor sem ha a történelem fonala úgy hozta, hogy épp ellenük vonult hadba.
  Mindent összevetve ez a történet nagyon a szívembe zárult és nagy várakozással kezdek bele a könyv folytatásába. A könyvből film és készült amit még nem láttam de pótolni fogom mindenképp. Bárkinek ajánlom aki szereti az indián történeteket.
 Krisztián           
 9/10

 Cartaphilus 2008
544 oldal

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates